Välkommen till Scandimatic
Close
Verktygsvägen 1 553 02 Jönköping
0708-168325 j.samuelsson@sbisweden.com

Hur gör man sockervadd?

Socker hälls i ett roterande huvud. I ytterkant på huvudet sitter element som smälter sockret.
Huvudet snurrar och centrifugalkraften pressar ut det smälta sockret genom ett finmaskigt nät.
När sockret pressats ut genom nätet kommer det i kontakt med luften och börjar stelna. Då bildas långa tunna trådar som samlas upp i en skål och rullas upp på en sockervaddspinne. Enkelt och gott.
Sockret kan smak- och färgsättas. De vanligaste färgerna är rosa, blå, grön och gul sockervadd

Vilken maskin ska jag välja?

Vi har maskiner med olika uppbyggnad och kapacitet. Vissa använder ett tunt element som nästan ser ut som en hoptryckt fjäder medan andra maskiner har ett tubelement.

Fördelen med det tunna elementet är att det blir varmt snabbt och du får sockervadd inom 5-10 sekunder, nackdelen är att det är känsligare. Tubelementet är tjockare, mer robust och går sällan sönder. Nackdelen är att det tar längre tid att värma upp och kyla ner, det tar ca 20-30 sekunder innan den börjar producera sockervadd.

Kapacitet

Är maskinen tänkt att användas till barnkalas eller mindre tillställningar passar vår minsta maskin
Floss Boss perfekt, den använder det tunna elementet som snabbt blir varmt. Kapacitet ca 60 sockervaddspinnar per timme.

Är behovet större står valet mellan X-15 och Auto Breeze.
X-15 har 2 st tunna element medan Auto Breeze har ett tubelementet. Båda maskinerna har en kapacitet på ca 150 Sockervaddspinnar per timme.

Sist men inte minst har vi Tornado, en proffsmaskin med riktigt hög kapacitet. Snabb i uppstarten och kan producera sockervadd flera timmar i sträck. Passar tivolin, nöjesparker, arenor och överallt där riktigt hög kapacitet behövs. Tornado har även ett större spinnarhuvud som rymmer mer socker. Det betyder att du inte behöver fylla på socker lika ofta som på de mindre maskinerna. Kapacitet ca 300 sockervaddspinnar per timme.

Råvaror och tillbehör

För att maskinen ska fungera optimalt behövs pärlsocker anpassat för sockervaddsmaskiner.
Med vanligt pärlsocker eller strösocker kan sockerkristaller smita igenom elementet utan att först smälta. Det gör att det blir spill i skålen och att en del kristaller fastnar i sockervadden som då ”knastrar” när du äter den.

För att få färg och smak på sockervadden tillsätts flossine. Ett färg- och smaksättningsmedel som finns i pulver och flytande form. I vår strävan att bli helt fria från AZO färgämnen har vi tagit fram flossine utan AZO färger. Naturliga färgämnen är inte lika starka som AZO färgerna och ger därför en något ljusare sockervadd än AZO färgat socker.

Doubble Bubble, en bubbla du sätter ovanpå skålen, förhindrar att sockervadden blåser iväg om du står utomhus och den hindrar även nyfikna små fingrar att komma för nära.

Sockervaddspåsar eller burkar gör att du kan sälja fler färger/smaker med bara 1 maskin.
Starta helt enkelt nån timme innan och spinn upp gul, grön, blå sockervadd som packas i påse.
När kunderna sen kommer har du den vanligaste färgen, rosa, i maskinen. Om nån vill ha blå säljer du helt enkelt av de du spunnit tidigare. Det ökar din försäljning markant och alla får den färg dom vill ha. Ett tips är att spänna upp en ”tvättlina” ovanför maskinerna och hänga påsarna där med klädnypor.

Sockervaddspinnar var tidigare i trä men är idag en smal strut av papper för att öka säkerheten.
Om olyckan skulle vara framme trasas pappersstruten sönder om du skulle ramla över pinnen.

Visar alla 4 resultat